Vieme, na čo sú dobré športové nápoje

zuajímavosti športové energetické nápoje

Naozaj ich potrebujete, alebo je to len marketingový ťah?

Počas náročného tréningu sa z vášho tela vo zvýšenej miere strácajú dôležité látky. Následkom toho môžete pocítiť bolesti a s nimi aj nechuť ísť si znova zacvičiť. Keď však správne pochopíte, čo sa deje vo vnútri, môžete sa vyhnúť problémom a užívať si ten slastný pocit po dobre odvedenej práci.

Za všetko môžu elektrolyty

Ľudské telo potrebuje elektrinu. Keď oči povedia mozgu, že zbadali dlhoročnú kamošku, mozog povie ruke, aby sa zdvihla na pozdrav. „Povedať“ v rétorike nášho tela znamená odovzdať informáciu presunom elektrických signálov medzi bunkami. Týmto spôsobom telo prakticky produkuje elektrinu, ale nie sú to práve Bohunice. Naše hodnoty sú veľmi nízke, v rozmedzí 10-100 milivoltov, zatiaľ čo jedna malá baterka v ovládači má 1500 milivoltov.

Podmienkou pre fungovanie tejto informačnej siete je vodivosť buniek. Kvôli nej potrebujeme elektrolyty – drobné čiastočky minerálov rozpustené vo vode, ktoré majú rôzny elektrický náboj, a preto sú schopné viesť prúd.

Patrí medzi ne najmä Draslík, Horčík, Vápnik, Sodík a rôzne chloridy. Akonáhle ich počet klesne pod určitú hranicu, telo funguje na elektrický dlh a my pocítime bolesti svalov, kŕče a únavu. Sprievodným javom je pri športovaní aj dehydratácia, pretože elektrolyty vyplavujeme najmä potením.

Tabuľka strata elektrolytov

Športové nápoje sú plné elektrolytov

Nezáleží na tom, či hráte futbal, hokej, tenis, beháte či tancujete. Všetci športovci by mali v správnej miere dopĺňať dôležité látky pred, počas aj po tréningu.

Nápoje určené pre športovcov sú navrhnuté tak, aby aktívnym ľuďom doplnili potrebné TPE – tekutiny, palivo a elektrolyty. Vďaka nim udržiavajú alebo zvyšujú výkon počas cvičenia a pomáhajú lepšie vstrebávať tekutiny. Palivo sú v tomto prípade sacharidy, prvoradý zdroj energie pre svaly, a elektrolytmi myslíme najmä sodík, ktorého je v pote najviac, ale aj ostatné dôležité minerály – Draslík, Horčík, Vápnik a chloridy.

Ich koncentrácia v týchto nápojoch sa približne zhoduje s typickými vlastnosťami solí v pote, preto dokážu efektívne vyrovnať akútnu stratu. Štúdie na športovcoch, napríklad táto alebo táto preukázali, že špeciálne nápoje môžu nahradiť tekutiny aj elektrolyty stratené potením vo vhodnom pomere a vďaka zhodnej koncentrácii urýchliť ich vstrebávanie.

gif potenie

Ako si vybrať správny nápoj

Prv než začnete dopĺňať elektrolyty, je veľmi dobré zamyslieť sa nad tým, akú aktivitu plánujete. S ohľadom na to si môžete vybrať z troch typov športových nápojov podľa koncentrácie rozpustných látok.

Hypotonické nápoje 

Sportove napoje_Hypotonické

Ich koncentrácia je nižšia ako v krvi, obsahujú aj menej sacharidov – zvyčajne 1,5- až 2-krát menej ako izotonické, no stále s ideálnym obsahom elektrolytov. Najčastejšie sa používajú pre športové aktivity s trvaním kratším ako 90min, kedy nie je potrebné dobíjať sacharidy, alebo ak si športovec stráži hmotnosť. Ako náhradu za ne si pokojne dajte minerálku s obsahom sodíka a ďalších minerálov.

Izotonické nápoje

Sportove napoje_izotonické

Majú podobnú koncentráciu ako ľudská krv, takže dodávajú primerané množstvo energie (6-8% objemu tvoria sacharidy) a minerálnych solí. Väčšina športových nápojov sú práve izotonické, preto môžu byť účinným doplnkom pri strednej až vysoko intenzívnej aktivite. Okrem hydratácie a stratených minerálov, totiž dopĺňajú aj rýchlo vstrebateľné sacharidy. Sú vhodné pred, počas aj po výkone.

Hypertonické nápoje

Sportove napoje_Hypertonické

Posledná skupina nápojov má najvyššiu koncentráciu minerálnych solí aj obsah sacharidov. Sú vhodné, ak potrebujete do krvného obehu rýchlo a efektívne dodať veľké množstvo kalórií a živín. V tekutej forme sa kalórie vstrebávajú ľahšie než v pevnej, ktorú musí telo najprv rozložiť. Pite ich počas aktivít s vysokou intenzitou a po výkone na doplnenie glykogénových zásob.

gif sportovec pije

Pre dosahovanie akýchkoľvek športových výkonov je nevyhnutné dodržiavať správnu výživu a dbať na pitný režim. Spolu so stratégiou regenerácie sú to tri kľúčové faktory, vďaka ktorým dokážete využiť váš pohybový potenciál naplno. Športové nápoje vám v tomto úsilí môžu výrazne pomôcť doplnením ľahko vstrebateľných elektrolytov, tekutín aj energie.

Pri výbere správneho nápoja si však nezabudnite skontrolovať zloženie na etikete. Ako malú pomôcku vám prikladáme zloženie najčastejšie dostupných nápojov a minerálok:

Tabuľka hodnoty v nápojoch a mineralkach

Twitter