Poslanci rozhodujú o zavedení nových ekologických poplatkov za obaly

Bratislava, 16.6.2009 – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes rozhodujú o prijatí nových recyklačných poplatkov vzťahujúcich sa na obaly všetkých výrobkov predávaných na Slovensku. Zavedenie týchto nových recyklačných poplatkov spôsobí zvýšenie nákladov podnikateľov v desiatkach miliónov eur. Združenia zastupujúce výrobcov, dovozcov a distribútorov výrobkov zabalených v obaloch prostredníctvom otvoreného listu vyzývajú poslancov, aby neprijali pozmeňujúci návrh k novele zákona o odpadoch, ktorý predpokladá zavedenie takýchto poplatkov.

Recyklačný fond (RF), Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sú autormi pozmeňujúceho návrhu predloženého k vládnej novele zákona o odpadoch (223/2001 Z.z.), ktorého cieľom je dodatočne spoplatniť každý zabalený výrobok predaný na Slovensku.

Zavedenie nových poplatkov, ktoré majú výrobcovia, dovozcovia a distribútori povinne odvádzať do neštátneho RF spôsobia rast nákladov, ktoré následne ovplyvnia i konečnú cenu tovarov. Najviac zaťažené novými poplatkami budú tovary, pri ktorých náklad na obal tvorí významnú časť konečnej spotrebiteľskej ceny. Takýmito výrobkami sú hlavne základné potraviny a tovary každodennej potreby (drogéria, hygienické potreby).

Dôvodom zavedenia nových ekologických poplatkov má byť potreba zvýšenia príjmu prostriedkov pre RF, ktoré by mali byť využité na vybudovanie systému separovaného zberu odpadov.

Podnikateľom sa už teraz predpisuje účasť na zbere, zhodnocovaní a recyklácii odpadov z obalov zákonom č. 529/2002 Z. z. o obaloch. Tieto povinnosti zväčša zabezpečujú pomocou oprávnenej organizácie, ktorá ich združuje.

Schválenie pozmeňovacích návrhov RF, AZZZ a ZMOS zavádza povinnosť platiť nové príspevky do neštátneho RF za každý výrobok uvedený na trh v obale bez akejkoľvek zodpovednosti a povinnosti pre RF za zber, zhodnotenie a recykláciu odpadov z obalov. Všetky povinnosti týkajúce sa zberu, zhodnotenia a recyklácie a finančné náklady súvisiace s uvedenými činnosťami zostávajú v plnom rozsahu na výrobcoch a dovozcoch.

Prijatie pozmeňujúceho návrhu spôsobí , že Slovensko bude prvým štátom EÚ, kde sa namiesto podpory separovania odpadov na obciach a u obyvateľov budú podporovať spracovatelia, ktorí si dovážajú lacný odpad zo zahraničia. A to napriek tomu, že obce majú povinnosť zaviesť separovaný zber k 1.1.2010!

K tejto situácii príde preto, že schválením predloženej novely sa odstráni požiadavka na preukazovania pôvodu spracovaného odpadu. To spôsobí, že financie z RF budú smerovať k vybranej skupine podnikateľov a nie na podporu separovaného zberu v obciach a mestách. Prideľovanie príspevkov z Recyklačného fondu pritom nepodlieha kontrole Najvyššieho kontrolného úradu.

Prijatie pozmeňujúceho návrhu a následne celej novely je v priamom rozpore s bodmi 2 a 4 článku I záväzku Vlády SR Memoranda o spolupráci pri riešení dopadov finančnej a hospodárskej krízy na slovenskú spoločnosť medzi vládou SR a zamestnávateľmi zastúpenými AZZZ SR a RÚZ zo dňa 11.3.2009.

Twitter