Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> ZDRAVIE ZUBOV

K celkovému zdraviu zubov, prispieva množstvo faktorov, vrátane stravy, ústnej hygieny, fluorizácii pitnej vody a prístupu k odbornej starostlivosti o chrup. Výskyt zubného kazu u detí a mladistvých vo väčšine európskych krajín klesá už niekoľko rokov. Do značnej miery je to možné prisúdiť pôsobeniu fluoridu, predovšetkým v zubnej paste a celkovému zlepšeniu ústnej hygieny.

Sacharidy vrátane cukrov z potravy a nápojov sú fermentované baktériami na povrchu zubov, kde tvoria kyseliny. Tieto kyseliny demineralizujú sklovinu, čo môže viesť k tvorbe zubného kazu. Prírodné soli v slinách neutralizujú tieto kyseliny a sklovine napomáhajú sa remineralizovať a znova stvrdnúť. Nie je to len cukor, ale aj ostatné druhy sacharidov v potravinách a nápojoch môžu byť fermentované baktériami a vytvárať kyseliny (napr. prírodné cukry obsiahnuté v ovocí a varené škroby).

Remineralizácia je pomalší proces ako demineralizácia, takže so zvýšeným rizikom vzniku zubného kazu je spojená frekvencia konzumácie sacharidov. Z tohto dôvodu sa neodporúča, nepretržitá konzumácia sladkých potravín alebo sladených nápojov.

Dobrá ústna hygiena v podobe pravidelného čistenia zubov, používania dentálnej nite a pravidelných návštev zubára zohrávajú zásadnú úlohu v prevencii zubného kazu a zápalov ďasien. Zubní lekári odporúčajú nečistiť zuby po dobu najmenej jednej hodiny po jedle alebo pití, aby sliny mali možnosť neutralizovať kyslosť a dovolili sklovine opäť stvrdnúť. Žuvanie žuvačky bez cukru po dobu desiatich minút po jedle stimuluje produkciu slín, čo tiež napomáha neutralizovať všetky kyseliny a môže prispieť k prevencii zubného kazu.

Dentálna hygiena a nealkoholické nápoje

Pri konzumácii nealkoholických nápojov s obsahom sacharidov v súvislosti s dentálnou hygienou presadzujeme v komunikácii so spotrebiteľom zodpovednú konzumáciu nápojov. Nealkoholické nápoje (napr. ovocné šťavy, sýtené a nesýtené nealkoholické nápoje, energetické a športové nápoje) sú jedným zo zdrojom cukrov a kyselín, ktoré môžu byť spojené s rizikom vzniku zubného kazu v prípade častej konzumácie. V prípade konzumácie sladených  nealkoholických nápojov, je potrebné si uvedomiť dôležité fakty:

Zloženie nápoja: použitie náhradných sladidiel namiesto cukru, pH, množstvo kyselín, prítomnosť vápnika, fosfátu a fluoridov

Režim pitia a rýchlosť pitia nápoja:  pohár, fľaša alebo slamka, ktoré môže poskytnúť určitú ochranu, v prípade správneho použitia, a tiež ako dlho je nápoj držaný v ústach.

Teplota nápoja: za normálnych podmienok, sliny chránia zuby pred možným poškodením tak, že vytvárajú ochranný povlak proteínu pre neutralizáciu vzniknutých kyselín z prijatého jedla a nápojov.