Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> STÉVIA

Rastlina stévia, z ktorej sa získava sladidlo (glykozidy steviolu), pochádza z Južnej Ameriky (Peru) a na zlepšovanie chuti potravín a nápojov sa využíva už stovky rokov. Dnes je extrakt zo stévie už schválený ako sladidlo do potravín a nápojov aj v Európskej únii. EÚ sa tak pridala k ostatným krajinám sveta ako USA, Latinská Amerika, Japonsko, Čína, Austrália a Nový Zéland.

GLYKOZIDY STEVIOLU, zložky rastliny stévia, ktoré sú zaujímavé pre svoju intenzívnu sladkosť, sú 200 až 300-krát sladšie než cukor (sacharóza). Štúdie zamerané na bezpečnosť, trávenie a prijímanie čistých glykozidov steviolu preukázali, že sú bezpečné pre všetkých ľudí, vrátane detí a tehotných a dojčiacich matiek. Glykozidy steviolu sa extrahujú z listov stévie pri podobnom procese, aký sa využíva pri iných prírodných arómach, ako napríklad vanilka, mäta alebo škorica.