Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> SLADIDLÁ

Sladidlá, známe aj ako nekalorické sladidlá, umelé sladidlá alebo len sladidlá, sa využívajú na vytvorenie sladkej chuti bez nadbytočných kalórií. Existuje mnoho druhov sladidiel, vrátane aspartámu, sukralózy, acesulfámu K, neotamu, cyklamátu a sacharínu. Pri výrobe nápojov a potravín môžu byť použité, len schválené sladidlá, s presne určeným limitom pre konkrétny účel. Sladidlá sú podrobené dlhému hodnotiacemu procesu z hľadiska bezpečnosti a prínosu pre spotrebiteľa,  predtým ako sú definitívne povolené na používanie.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vykonáva všetky vedecké posúdenia sladidiel. Hodnotenie bezpečnosti, vykonávajú aj mnohé národné a medzinárodné orgány pre bezpečnosť potravín, vrátane americkej „Food and Drug Administration (FDA)“, spoločného výboru odborníkov pre potravinárske prídavné látky (JECFA), WHO a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo, a mnohých regulačných úradov v jednotlivých krajinách.

Sladidlá a nealkoholické nápoje:
Sladidlá sa používajú v nízkoenergetických nealkoholických nápojoch a nápojoch bez obsahu energie, s cieľom poskytovať sladkú chuť bez kalórií.
Nealkoholické nápoje sladené sladidlami, môžu zohrávať užitočnú úlohu pre spotrebiteľov, ktorí si chcú regulovať príjem kalórií ako súčasť rozumného výberu a zdravého životného štýlu. Približne 40% z nealkoholických nápojov predávaných dnes v EÚ sú v nízkokalorické alebo úplne bez obsahu kalórií. Nealkoholický priemysel sa neustále snaží vylepšovať ponuku pre spotrebiteľa vývojom alternatívnych produktov s použitím nových sladidiel, ktoré spĺňajú rastúce požiadavky spotrebiteľov, nielen ohľadne sladkej chuti, ale aj nízkeho obsahu kalórií. Inovácie súvisia aj s používaním nových sladidiel, ktoré Európska Komisia schválila ako je napr. „stévia“ (glykozidy steviolu).