Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> SACHARÍN

Sacharín (E954), je nekalorické sladidlo 300-krát sladšie ako prirodzený cukor. Ako sladidlo sa v jedlách a nápojoch používa dlhšie ako sto rokov. Sacharín bol významne nápomocný počas... čítať viac...

> SIRUP

Sirup je hustá, viskózna kvapalina, ktorá obsahuje veľké množstvo rozpustených cukrov. Sirupy sú často používané pri výrobe nealkoholických nápojov, nakoľko umožňujú prekonať ťažkosti s ... čítať viac...

> SKLO

Sklenené fľaše, sa používajú najmä na balenie nealkoholických nápojov predávaných v kaviarňach, baroch a reštauráciách (HORECA). Existujú dva typy fliaš:•    jednorázové, ktoré sú... čítať viac...

> SLADIDLÁ

Sladidlá, známe aj ako nekalorické sladidlá, umelé sladidlá alebo len sladidlá, sa využívajú na vytvorenie sladkej chuti bez nadbytočných kalórií. Existuje mnoho druhov sladidiel, vrátane aspartámu,... čítať viac...

> SORBAN DRASELNÝ

Sorban draselný sa používa v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka. Pri výrobe nápojov s ovocným podielom ako sú ovocné nápoje alebo šťavy pomáha zabrániť rastu nežiadúcich mikroorganizmov... čítať viac...

> STÉVIA

Rastlina stévia, z ktorej sa získava sladidlo (glykozidy steviolu), pochádza z Južnej Ameriky (Peru) a na zlepšovanie chuti potravín a nápojov sa využíva už stovky rokov. Dnes... čítať viac...

> SÝTENÉ NÁPOJE

Sýtený nápoj je „bublinkový“ nápoj s obsahom oxidu uhličitého. Proces sýtenia môže nastať prirodzene, ako je tomu v prípade prírodnej minerálnej vody, ktorá obsahuje oxid uhličitý už na... čítať viac...

> ŠPORTOVÉ NÁPOJE

Športové nápoje sú špeciálne navrhnuté tak, aby pomohli ľuďom správne rehydratovať organizmus po cvičení. Zvyčajne ich využívajú športovci a ľudia ktorí aktívne športujú na... čítať viac...