Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> OXID SIRIČITÝ (E220) A SIRIČITANY

Oxid siričitý a siričitany sú používané ako konzervačné látky už po mnoho storočí a sú považované za veľmi účinné. Najstaršia zmienka o oxide siričitom siaha až do rímskych čias, kedy bol objavený pri konzervácii vína. Siričitany boli pridávané do sudov už devätnástom storočí k zachovaniu vlastností ovocných štiav,  počas zaoceánskych plavieb.

Siričitany sa využívajú v nealkoholických nápojoch, aby zabránili rastu nežiadúcich mikroorganizmov (kvasinky) a zároveň pôsobili ako antioxidanty a zabránili farebným zmenám nápojov a potravín.

Oxid siričitý a siričitany sú známe tým, že môžu spôsobiť alergické reakcie u niektorých citlivých spotrebiteľov, najmä astmatikov. Tieto reakcie sa vyskytujú častejšie, ak je prítomný plyn oxidu siričitého alebo pri konzumácii vína, kedy sú úrovne použitia zvyčajne oveľa vyššie ako v nealkoholických nápojoch. Avšak, európska legislatíva ustanovuje podrobné pravidlá pre povinné označovanie prídavných látok používaných vo výrobku tak, aby boli spotrebitelia o prítomnosti týchto látok  informovaní a v prípade potreby sa vyhli ich konzumácii.