Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> KYSELINA FOSFOREČNÁ

Kyselina fosforečná sa využíva v nealkoholických nápojoch a iných potravinách na vytvorenie kyslého prostredia. Určitý stupeň kyslosti pomáha vyrovnať sladkú chuť nápoja. Kyselina fosforečná je derivovaná z prírodných minerálov a je príslušnými orgánmi schválená ako bezpečná pre dané použitie v nealkoholických nápojoch a potravinách po celom svete. Obsahuje minerálnu látku fosfor, ktorá sa nachádza bežne v pôde a vo vode. Fosfor je základnou živinou, prispievajúcou k rastu a udržiavaniu zdravia kostí a zubov. Táto vlastnosť je charakteristická pre takmer všetky potraviny s obzvlášť vysokou úrovňou obsahu bielkovín ako sú vajcia, mliečne výrobky a mäso.
Priemerný dospelý človek spotrebuje 1,000 - 1,500 mg fosforu na deň. Obsah fosforu v nealko nápojoch, predstavuje približne 3-4% z tejto hodnoty na jednu porciu (250 ml). Pre porovnanie, na tvrdo varené vajcia obsahujú 86 mg fosforu.