Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> KYSELINA BENZOOVÁ (E210) a jej soli

Kyselina benzoová sa prirodzene vyskytuje v rôznom bobuľovom ovocí, ako sú brusnice, slivky, ríbezle ale aj v klinčekoch, škorici a pod. Dlhé roky sa používa na potlačenie rastu mikroorganizmov v mnohých produktoch, vrátane nealkoholických nápojov, džemov a emulgovaných omáčok. Benzoové soli sú stabilnejšie ako kyselina a rozpustné vo vode, preto sú využívané v nápojovom priemysle častejšie. Kyselina benzoová je veľmi účinnou látkou proti plesniam, kvasinkám a baktériám, čo má osobitný význam pri výrobe sýtených nápojov, alebo ovocných nápojov pretože najlepšie funguje pri úrovni pH medzi  2-4. Zloženie nápoja má teda veľký vplyv na jeho účinnosť a vhodnosť použitia.