Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> KARAMEL

Karamel je jednou z najrozšírenejších a najstarších prídavných látok používaných do potravín a nápojov, pre jeho bohatú hnedú farbu. Okrem toho, sa karamelové farbivá bežne používajú v mnohých iných potravinárskych výrobkoch ako je chlieb, pivo, omáčky a zálievky, raňajkové cereálie a zmrzliny. Proces výroby karamelu je pomerne jednoduchý a zahŕňa odstránenie zvyšnej vody z cukru - sacharózy. Karamel môže vyrobiť každý vo svojej kuchyni jednoduchým opatrným rozpúšťaním cukru, tento typ karamelu sa používa najmä pre aromatické účely. Hoci je karamel vyrobený z cukru, neprispieva k príjmu dodatočných kalórií z nealkoholických nápojov, nakoľko sú použité množstvá tak malé, že nemôžu byť fyziologicky významné.