Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> KARAMEL

Karamel je jednou z najrozšírenejších a najstarších prídavných látok používaných do potravín a nápojov, pre jeho bohatú hnedú farbu. Okrem toho, sa karamelové farbivá bežne používajú v mnohých iných... čítať viac...

> KLIMATICKÉ ZMENY

Potravinársky a nápojový priemysel si plne uvedomuje vplyv, aký má výroba na spotrebu energie a vznik emisií – dva kľúčové faktory zodpovedné za zmeny klímy. Aj napriek tomu, že nápojový sektor... čítať viac...

> KOFEÍN

Kofeín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v listoch, semenách alebo plodoch viac ako 60 rastlín. Je známe, že má mierne stimulačný účinok na centrálny nervový systém a je jednou z najrozsiahlejšie... čítať viac...

> KOLOVÉ NÁPOJE

KOLA je jedným z najobľúbenejších nealkoholických nápojov, bežne dostupných na celom svete. Predchodca kolových nápojov, Vin Mariani, bol vynájdený francúzskym lekárnikom, Angelo Marianim, v roku... čítať viac...

> KONZERVAČNÉ LÁTKY

Konzervačné látky sú prídavné látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín tým, že ich chránia proti skaze spôsobenej mikroorganizmami. Konzervačné látky sú jedným z 26 hlavných kategórií, prídavných... čítať viac...

> KYSELINA ASKORBOVÁ (E 300)

Kyselina askorbová alebo vitamín C, patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je  citlivá na teplo a vysoko citlivá na oxidáciu. Jej hlavným zdrojom je citrusové ovocie a je nevyhnutnou... čítať viac...

> KYSELINA BENZOOVÁ (E210) a jej soli

Kyselina benzoová sa prirodzene vyskytuje v rôznom bobuľovom ovocí, ako sú brusnice, slivky, ríbezle ale aj v klinčekoch, škorici a pod. Dlhé roky sa používa na potlačenie rastu mikroorganizmov v... čítať viac...

> KYSELINA FOSFOREČNÁ

Kyselina fosforečná sa využíva v nealkoholických nápojoch a iných potravinách na vytvorenie kyslého prostredia. Určitý stupeň kyslosti pomáha vyrovnať sladkú chuť nápoja. Kyselina fosforečná je... čítať viac...

> KYSELINA SORBOVÁ (E200) a jej soli

Kyselina sorbová a jej soli (tiež známe ako sorbáty) sú veľmi účinnými konzervačnými látkami proti tvorbe plesní, kvasiniek a baktérií. Antimikrobiologická účinnosť sorbátov závisí na fyzikálnych a... čítať viac...