Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> IZOGLUKÓZA

Izoglukóza, tiež známa ako glukózový alebo glukózo-fruktózový sirup, je veľmi rozšírené prírodné sladidlo dlhoročne používané v potravinách a nealkoholických nápojoch.
Izoglukóza sa získava z kukuričného alebo pšeničného škrobu, enzymatickou hydrolýzou. Sirup glukózy a fruktózy sa zmieša vo vhodnom pomere, pre dosiahnutie požadovaného stupňa sladkosti. V EÚ sa zvyčajne používajú sirupy s podielom fruktózy 42%, v USA je častejšie využitie 55% fruktózy a 45% glukózy. Izoglukóza, je tekutý sacharid a obsahuje rovnaké množstvo kalórii ako cukor (4kcal/g).
Izoglukóza má pre svoje výnimočné vlastnosti (sladivosť príbuzná cukru, ľahká manipulácia, stála kvalita) dobré využitie nielen v nealkoholických nápojoch ale aj v mnohých iných potravinách, ako sú šalátové zálievky, cukrovinky, chlieb, jogurty, džemy alebo cereálne výrobky.
V EÚ  sú schválené kvóty pre izoglukózu, ktoré výrazne limitujú jej využitie na približne  5% produkcie cukru, čo spôsobuje, že cukor je stále najdominantnejších sladidlom v potravinách, na rodziel od USA, kde tvorí glukózový sirup takmer 50% spotreby cukru v potravinách a nápojoch.