Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> FRUKTÓZA

Fruktóza patrí medzi jednoduché cukry (monosacharidy). Má rovnakú molekulu ako glukóza, avšak s rozdielnou štruktúrou. Fruktóza je súčasťou mnohých potravín a nachádza sa prevažne v rôznych druhoch ovocia. Fruktóza je o niečo sladšia (približne 1,5 krát) než je sacharóza (disacharid), čo je bežný cukor, ktorý sa používa na sladenie. Fruktózu prijímame v potravinách a nápojoch buď v prírodnom stave, napríklad z ovocia alebo ovocnej šťavy, alebo ako pridaný cukor do potravín alebo nápojov za účelom získania primeranej sladkej chuti. Bohatým zdrojom fruktózy je napríklad fruktózový sirup. 

Fruktóza je síce jednoduchý cukor, podobne ako glukóza, avšak vďaka svojej odlišnej štruktúre sa v porovnaní s glukózou vstrebáva pomalšie  z tráviaceho traktu (z tenkého čreva). Pomalšie vstrebávanie fruktózy z čreva a nižšie koncentrácie krvného cukru (nižšie glykémie) po konzumácii fruktózy v porovnaní s glukózou alebo sacharózou, môžu byť výhodné najmä pre ľudí, ktorí chcú dosiahnuť menšiu glykemickú odpoveď po jedle (t.j. nižší glykemický index)