Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopédia


> ASPARTÁM

Aspartám (E951) je nízkokalorické sladidlo, približne 200 krát sladšie ako sacharóza (klasický cukor). Používa sa  do rôznych potravín a nápojov so zníženým obsahom energie a výrobkov na kontrolu hmotnosti, aj ako stolové sladidlo. Aspartám je považovaný za spoľahlivý  a bezpečný nástroj pre tých, ktorí chcú regulovať  individuálny príjem kalórií v svojej strave.

Aspartám je klasifikovaný ako potravinárska prídavná látka podľa Európskeho potravinového práva a ako taký pred svojim schválením v roku 1981,  prešiel prísnym, hodnotením  bezpečnosti Vedeckým výborom pre potraviny (SCF). Akonáhle bola prídavná látka schválená ako bezpečná v celej Európskej únii, bolo jej priradené E-číslo, E-951. Je využívaný v potravinárskom priemysle už viac ako štvrť storočia. Bol schválený ako prídavná látka v takmer  130 krajinách sveta a  v súčasnej dobe je obsiahnutý vo viac ako 6000 potravinách a nápojoch.

Aspartám je jednou z najviac sledovaných a kontrolovaných prídavných látok na svete s aktuálne viac ako 200 štúdiami potvrdzujúcimi jeho bezpečnosť. Od svojho zavedenia, sa počet klinických  dát ktoré boli  zhromaždené, vrátane post-marketingového sledovania, spotrebiteľských štúdií,  štúdií tolerancie (na takmer dvojnásobok schválenej prijateľnej dennej dávky (ADI)) a klinickej štúdie týkajúcej sa osobitnej skupiny populácie, ako sú napr. diabetici.

Nealkoholické nápoje a Aspartám:
Nekalorické a nízkokalorické nealkoholické nápoje používajú sladidlá ako aspartám, aby doručili sladkú chuť bez obsahu kalórií.
Nealkoholické nápoje sladené aspartámom môžu zohrávať užitočnú úlohu v pomoci spotrebiteľom regulovať ich denný príjem kalórií ako súčasť uváženého stravovania a zdravého životného štýlu.