Načítavam...
sk | en

Hľadanie




Nealkopedia


> ACESULFÁM K

Acesulfám K (E950), bol objavený v roku 1967 a poznáme ho aj pod názvom acesulfám potasium. Je to nekalorické sladidlo 200-krát sladšie než prirodzený cukor. Má rýchlo vnímateľnú sladkú... read more...

> ASPARTÁM

Aspartám je nízkokalorické náhradné sladidlo, približne 200 krát sladšie ako sacharóza (klasický cukor). Používa sa  do rôznych potravín a nápojov so zníženým obsahom energie a výrobkov na... read more...

> BALENÁ VODA

Balená voda predstavuje jednotný názov pre vodu balenú do spotrebiteľského balenia. Zaraďujeme sem liečivú vodu, prírodnú minerálnu vodu, pramenitú vodu a balenú pitnú vodu. Medzi vodou, ktorá nám... read more...

> BENZÉN

Benzén je chemická zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých vnútornostiach, mäse, rybách, ovocí a zelenine, a je tiež prítomný vo vzduchu. Preto nie je možné, sa úplne vyhnúť expozícii... read more...

> BENZOAN SODNÝ

Benzoán sodný sa používa ako konzervačná látka, na zabránenie tvorby mikroorganizmov v nápojoch. Bez konzervačných látok, by mohli nápoje podliehať skaze veľmi rýchlo. Benzoan sodný sa používa v... read more...

> BISFENOL

Bisfenol A (BPA) je monomér, ktorý sa používa iba na výrobu polykarbonátových fliaš (označené symbolom PC). Polykarbonátové fľaše sa nepoužívajú na balenie minerálnych, pramenitých a pitných vôd ani... read more...

> CUKRY

Cukry (sacharidy) a sú  hlavným zdrojom energie pre telo najmä počas intenzívnej fyzickej aktivity. Cukry možno nájsť v ovocí, strukovinách, zelenine a mede alebo v spracovaných potravinách a... read more...

> ENERGETICKÁ HODNOTA

Energetická hodnota potravín, ktorá je uvádzaná na etiketách výrobkov, predsatvuje množstvo energie vyjadrenej v kilojouloch (kj) a kilokalóriách (kcal), ktorú prijímame prostredníctvom definovaného... read more...

> FARBIVÁ

Farba je jedným z prvých a najdôležitejších zmyslových vnemov a pomáha nám prijať alebo odmietnuť určité potraviny. Pridanie farby sa môže zdať byť čisto kozmetické, ale farba v skutočnosti hrá... read more...

> FRUKTÓZA

> HYDRATÁCIA

Voda predstavuje polovicu, až tri štvrtiny hmotnosti ľudského tela a jej obsah sa mení v závislosti od veku. Množstvo vody, ktoré potrebujeme dodať do organizmu u zdravých ľudí je regulované pocitom... read more...

> HYPERTONICKÉ NÁPOJE

Hypertonické športové nápoje obsahujú vyššiu koncentráciu soli a cukru, ako ľudské telo a vyššiu úroveň sacharidov ako izotonické nápoje. Tie sa zvyčajne používajú na doplnenie príjmu sacharidov po... read more...

> HYPOTONICKÉ NÁPOJE

Hypotonické športové nápoje majú nižšiu úroveň sacharidov ako izotonické nápoje. Môžu rýchlo a účinne nahradiť tekutiny stratené potením. Sú výhodnejšie pre športovcov, ktorí potrebujú udržiavať... read more...

> IZOGLUKÓZA

Izoglukóza, tiež známa ako kukuričný sirup alebo glukózo-fruktózový sirup, je veľmi rozšírené sladidlo dlhoročne používané v potravinách a nealkoholických nápojoch.Vyrába sa z kukuričného sirupu,... read more...

> IZOTONICKÉ NÁPOJE

Izotonické nápoje napodobňujú rovnováhu soli a cukru bežne sa vyskytujúcu v tele; obvykle tiež so sacharidmi, zvyčajne asi 6 - 8% objemu sacharidov. Izotonické nápoje rýchlo nahrádzajú tekutiny... read more...

> KARAMEL

Karamel je jednou z najrozšírenejších a najstarších prídavných látok používaných do potravín a nápojov, pre jeho bohatú hnedú farbu. Okrem toho, sa karamelové farbivá bežne používajú v mnohých iných... read more...

> KLIMATICKÉ ZMENY

Potravinársky a nápojový priemysel si plne uvedomuje vplyv, aký má výroba na spotrebu energie a vznik emisií – dva kľúčové faktory zodpovedné za zmeny klímy. Aj napriek tomu, že nápojový sektor... read more...

> KOFEÍN

Kofeín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v listoch, semenách alebo plodoch viac ako 60 rastlín. Je známe, že má mierne stimulačný účinok na centrálny nervový systém a je jednou z najrozsiahlejšie... read more...

> KOLOVÉ NÁPOJE

KOLA je jedným z najobľúbenejších nealkoholických nápojov, bežne dostupných na celom svete. Predchodca kolových nápojov, Vin Mariani, bol vynájdený francúzskym lekárnikom, Angelo Marianim, v roku... read more...

> KONZERVAČNÉ LÁTKY

Konzervačné látky sú prídavné látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín tým, že ich chránia proti skaze spôsobenej mikroorganizmami. Konzervačné látky sú jedným z 26 hlavných kategórií, prídavných... read more...

> KYSELINA ASKORBOVÁ (E 300)

Kyselina askorbová alebo vitamín C, patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je  citlivá na teplo a vysoko citlivá na oxidáciu. Jej hlavným zdrojom je citrusové ovocie a je nevyhnutnou... read more...

> KYSELINA BENZOOVÁ (E210) a jej soli

Kyselina benzoová sa prirodzene vyskytuje v rôznych bobuľách ako sú brusnice, slivky, ríbezle, klinčeky, škorica a pod. Dlhé roky sa používa na potlačenie rastu mikroorganizmov v mnohých produktoch,... read more...

> KYSELINA FOSFOREČNÁ

Kyselina fosforečná sa využíva v nealkoholických nápojoch a iných potravinách na vytvorenie kyslého prostredia. Určitý stupeň kyslosti pomáha vyrovnať sladkú chuť nápoja. Kyselina fosforečná je... read more...

> KYSELINA SORBOVÁ (E200) a jej soli

Kyselina sorbová a jej soli (tiež známe ako sorbáty) sú veľmi účinnými konzervačnými látkami proti tvorbe plesní, kvasiniek a baktérií. Antimikrobiologická účinnosť sorbátov závisí na fyzikálnych a... read more...

> ĽADOVÁ KÁVA

Ako napovedá samotný názov, ľadová káva je nealkoholický nápoj vyrobený zo studenej kávy. Avšak, vzhľadom k samotnej horkej chuti varenej kávy, príprava ľadovej kávy je často vykonávaná luhovaním v... read more...

> ĽADOVÝ ČAJ

Ľadový čaj je nealkoholický nápoj, vyrobený zo studeného čaju. Ako nápoj je veľmi obľúbený medzi spotrebiteľmi po celom svete. Spojené štáty dokonca oslavujú v júni "Národný mesiac ľadového čaju".... read more...

> LIEČIVÁ VODA

Prírodná liečivá voda,  je minerálna voda, ktorá pre svoje jedinečné zloženie, vhodné na liečenie, bola uznaná podľa príslušného zákona. Od iných  podzemných vôd sa odlišuje výnimočným... read more...

> LIGHT NÁPOJE

Nízkoenergetické nápoje alebo nápoje bez energetickej hodnoty sa vyrábajú s cieľom poskytovať spotrebiteľom nápoj sladkej chuti s nízkym alebo žiadnym prísunom kalórií.Nealkoholické nápoje sladené... read more...

> LOKÁLNE NÁZVY PRE NEALKO NÁPOJE

Nealkoholické nápoje sú známe v rôznych krajinách pod určitým  jednotným, často hovorovým názvom. Ako napr. „limonáda“ u nás v SR alebo "soda" v Spojených štátoch, ktorá v sebe zahŕňa v podstate... read more...

> MINERÁLNE LÁTKY

Ľudský organizmus potrebuje pre svoje bezproblémové fungovanie množstvo minerálnych látok, ktoré v ňom plnia rôznorodé úlohy. Aj napriek ich nepatrnému množstvu sú pre telo dôležité a nenahraditeľné.... read more...

> NÁHRADNÉ SLADIDLÁ

Náhradné sladidlá, známe aj ako nekalorické sladidlá, umelé sladidlá alebo len sladidlá, sa využívajú na vytvorenie sladkej chuti bez nadbytočných kalórií.Existuje mnoho druhov náhradných sladidiel,... read more...

> NÁHRADY CUKRU

Ten úžasný pocit „sladkej chuti“ nie je jedinečný len pre cukor ako taký. V skutočnosti je „sladkosť“ spôsobená molekulami, ktoré stimulujú naše chuťové poháriky, a samotná intenzita sladkej chuti... read more...

> NÁPOJOVÉ KARTÓNY

Viacvrstvové obalové materiály, používané na nápoje, sú vyrobené z papiera a majú vnútornú hliníkovú vrstvu. Sú pomerne ľahké s rastúcim podielom recyklácie, ktorý sa v súčasnosti blíži k... read more...

> NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Za nealkoholické nápoje sa u nás považujú nápoje, ktoré neobsahujú alkohol alebo obsahujú alkohol v množstve najviac 0,5 objemového percenta. Zvyčajne sú vyrobené z ovocnej, zeleninovej alebo inej... read more...

> NEKTÁR

Nektár je nápoj vyrobený z ovocnej alebo zeleninovej šťavy, prípadne z ich koncentrátov a vody. Do nektárov sa môže použiť aj cukor, náhradné sladidlá alebo med. Najmenší podiel ovocnej šťavy alebo... read more...

> NUTRIČNÉ PROFILY

Zásada vyváženej stravy a aktívny životný štýl sú základom politiky EÚ v oblasti výživových (nutričných) profilov. Tento koncept bol stanovený v Bielej knihe Európskej Komisie o stratégii riešenia... read more...

> OBALY

Nealkoholické nápoje sú balené v rôznych materiáloch ako: sklo, plechovky, kartóny ale najmä plastové fľaše (PET). Všetky sú dostupné v rôznych veľkostiach.Obaly, chránia kvalitu nápojov a tiež... read more...

> OBEZITA

Obezita sa radí medzi najčastejšie civilizačné ochorenia. Obezita je charakteristická zvýšeným množstvom tukového tkaniva v dôsledku nadmerného ukladania tuku.Obezita má veľa možných príčin, jednou z... read more...

> OCHRANA VODY

Nápojový priemysel proaktívne pristupuje k ochrane povodí riek a podpore efektívneho využívania vody a vodných zdrojov.Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, spolupracujú s miestnymi... read more...

> ODPADY Z OBALOV

Odpadom z obalov, je obal alebo obalový materiál ktorý sa stal odpadom v zmysle príslušného zákona, s výnimkou odpadu z výroby obalov alebo odpadu z procesu balenia výrobkov (napr. rozbité sklenené... read more...

> OVOCNÁ ŠŤAVA

Ovocná šťava (džús) je kvapalina extrahovaná z ovocia lisovaním. Pravdepodobne najznámejšia je pomarančová šťava a ďalšími veľmi obľúbenými  šťavami sú jablko, ananás alebo grep.Väčšina krajín... read more...

> OVOCNÝ NÁPOJ

Ovocný nápoj alebo zeleninový nápoj je nealkoholický nápoj vyrobený na báze ovocnej šťavy alebo zeleninovej šťavy, vyrobený priamo z ovocnej šťavy alebo zeleninovej šťavy alebo ich koncentrátov a... read more...

> OXID SIRIČITÝ (E220) A SIRIČITANY

Oxid siričitý a siričitany sú používané ako konzervačné látky už po mnoho storočí a sú považované za veľmi účinné. Najstaršia zmienka o oxide siričitom siaha až do rímskych čias, kedy bol objavený... read more...

> OXID UHLIČITÝ

Oxid uhličitý je základom bubliniek vo väčšine sýtených nápojov. Chemická zlúčenina, s označením CO2, je pri izbovej teplote bezfarebný plyn, bez chuti a zápachu, až jeden a pol krát hustejší ako... read more...

> PET

Plastové fľaše známe ako PET (polyetyléntereftalátové) obaly sú stále populárnejšie na balenie nápojov.Majú viacero výhod:•    sú znovu-uzatvárateľné - a tak sú ideálne na cesty. Fľašu... read more...

> PITNÝ REŽIM

V priebehu dňa prijímame tekutiny z rôznych zdrojov. Aby sme vytvorili ideálne podmienky pre fungovanie nášho organizmu, mali by sme zabezpečiť telu dostatočný príjem vhodných tekutín.Voda... read more...

> PLECHOVKY

V Európe, sa nápojové plechovky vyrábajú z hliníka alebo ocele. Od zavedenia plechoviek ako nápojových obalov, prešli značným vývojom, najmä čo sa týka zníženia hmotnosti a dnes sú o viac než 40%... read more...

> PRAMENITÁ VODA

Rovnako ako prírodné minerálne vody, musí aj pramenitá voda pochádzať z jasne určeného zdroja podzemnej vody, stabilnej kvality, mikrobiologicky bezpečná. MUSÍ spĺňať prísne kvalitatívne požiadavky... read more...

> PRÍDAVNÉ LÁTKY

Potravinárske prídavné látky hrajú kľúčovú úlohu v zachovaní kvality potravín, udržaní ich bezpečnosti a kvality akú spotrebiteľ očakáva. Vykonávajú množstvo užitočných funkcií, ktoré často... read more...

> PRÍRODNÁ MINERÁLNA VODA

Prírodná minerálna voda je prírodný produkt z chráneného podzemného prostredia,  bezpečný a zdraviu prospešný, v pôvodnom stave. Každá prírodná minerálna voda musí pochádzať z jasne určeného... read more...

> RECYKLÁCIA A ZHODNOCOVANIE NÁPOJOVÝCH OBALOV

Väčšinu obalov nealkoholických nápojov  tvoria opakovane použiteľné alebo recyklovateľné obaly. Úroveň recyklácie nápojových obalov patrí medzi najvyššie v EÚ, nielenže spĺňa zákonom stanovené... read more...

> ROZMANITOSŤ VÝBERU

Nealkoholické nápoje sú rôznorodou skupinou produktov, vrátane klasických sýtených nápojov, ovocných štiav, nektárov, balených vôd, sirupov, ľadových čajov či energetických nápojov. Niektoré... read more...

> SACHARÍN

Sacharín (E954), je nekalorické sladidlo 300-krát sladšie ako prirodzený cukor. Ako sladidlo sa v jedlách a nápojoch používa dlhšie ako sto rokov. Sacharín bol významne nápomocný počas... read more...

> SIRUP

Sirup je hustá, viskózna kvapalina, ktorá obsahuje veľké množstvo rozpustených cukrov. Sirupy sú často používané pri výrobe  mnohých nealkoholických nápojov, nakoľko umožňujú prekonať ťažkosti... read more...

> SKLO

Sklenené fľaše, sa používajú najmä na balenie nealkoholických nápojov predávaných v kaviarňach, baroch a reštauráciách (HORECA).Existujú dva typy fliaš:•    jednorázové, ktoré sú veľmi... read more...

> SORBAN DRASELNÝ

Sorban draselný sa používa v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka. Pri výrobe nápojov s ovocným podielom ako sú ovocné nápoje alebo šťavy pomáha zabrániť rastu nežiadúcich mikroorganizmov... read more...

> STÉVIA

GLYKOZIDY STEVIOLU, zložky rastliny stévia, ktoré sú zaujímavé pre svoju intenzívnu sladkosť, sú 200 až 300-krát sladšie než cukor (sacharóza). Štúdie zamerané na bezpečnosť, trávenie a prijímanie... read more...

> SÝTENÉ NÁPOJE

> ŠPORTOVÉ NÁPOJE

> TRVALO UDRŽATEĽNÝ ROZVOJ

> VODA

> ZDRAVIE ZUBOV

> ZELENÝ BOD

Zelený bod, je medzinárodne registrovaná obrazová ochranná známka, na ktorú sa vzťahujú všetky práva majiteľa registrovanej ochrannej známky. Jej umiestnenie na obaloch výrobkov informuje, že... read more...

> ŽIVOTNÉ PROSTREDIE